Art & Copy

Filmen Art & copy målar upp reklambranschen som exklusiv. Vi får följa med på en historisk resa genom reklamlandet och gjorda kampanjer från efterkrigstiden till nutid. Budskapet filmen ger är att branschen har utvecklats och att det är av vikt att se tillbaka för att förstå reklambranschens utveckling.

Vi anser att man i budskapsformuleringen framställer en väldigt positiv syn på branschen och de varumärken som behandlas i filmen. Varumärkena i filmen är många men det som är gemensamt för samtliga kampanjer och reklamfilmer är att de alla förmedlar en positiv bild till tittaren. Vi anser att det möjligen saknas en kritisk bild av kampanjerna. Vad hade kunnat göras bättre i dessa? Vilka reklambyråer/kampanjer slog inte igenom? Ett kritiskt perspektiv hade med andra ord gett dokumentären en ny twist och gjort den mer nyanserad.
Som vi tidigare nämnde så porträtteras samtliga varumärken som lyckade, på grund av lyckade kampanjer. Några utmärkande varumärken som figurerar i filmen är Tommy Hilfiger, Volkswagen och Ronald Reagan.
 


Volkswagen porträtteras som ett varumärke som genomfört en attitydförändring hos en negativt inställd målgrupp. Bilmärket ogillades på grund av sitt tyska ursprung (detta var nära i tid med andra världskriget) och ansågs generellt sett vara fula bilar, men gjordes till ett trendigt och åtråvärt varumärke när man vände på traditionell marknadsföring och istället gjorde kampanjer som låg rätt i tiden och som var unika. Varumärkens position är de associationer som konsumenter har till märket, och baseras på en jämförande bedömning av hur detta märke är likt eller skiljer sig från andra konkurrerande märken (Mårtenson, 2009:88).

Gällande Volkswagen visas det i filmen upp kampanjer där man positionerar Volkswagen som en liten, blygsam bilmodell, och man spelar huvudsakligen på storleksattributet i marknadsföringen och vi tror att målet var att differentiera märket från andra bilmärken på så sätt. Volkswagen anses i filmen ha fått ett stort uppsving tack vare skickligt gjord reklam till rätt målgrupp.
 

Tommy Hilfiger porträtteras som ett okänt varumärke som i sin marknadsföring positioneras som ett lyxigt designermärke. Marknadsföring som implementerades genom skickliga reklamkampanjer och grafiskt material till rätt målgrupp, och som sedan gjorde att varumärket slog igenom över en natt.
I och med den här kampanjen identifierade vi dock ett visst märkesmotstånd, då kampanjen höjde Hilfiger till samma nivå som bl.a Ralph Lauren. Märkesmotstånd är konsumenters fientlighet mot olika märken som kan eskalera till att bli något stort och ett allvarligt hot mot företaget/organisationen. Hilfiger fick stor kritik från olika grupper av människor som rasade mot att han höjdes till samma nivå som Ralph Lauren m.fl. som tur var så jobbade Hilfiger stenhårt och mötte de förväntningar och krav som ställdes på honom och gjorde hans märke till en succé (Bengtsson & Östberg 2006:112).
 

President Reagan får även han sina kampanjer gjorda av skickliga konsulter, bland annat “It's a bear in the woods” och “It’s morning again in America” fick stort genomslag. President Reagan gick vinnande ur valet och förstod att det är känslor man måste spela på i reklamens värld. Känslor är en viktig del i all reklam och för konsumenten en av de avgörande faktorerna när ett beslut ska tas. Känslorna som väcktes i Reagans reklam ger minst både en informerande funktion samt en motiverande funktion. Den informerande kan ses som att man konsumenten vill uppnå sina mål snabbt, Reagans reklam spelade på positiva känslor om ett omval av honom gjordes, då skulle nämligen målen (som sattes upp i reklamen) uppnås.
Den motiverande handlar om att känslor gör så att konsumenten närmar sig eller undviker något. I reklamen om björnen som symboliserar Ryssland, ville reklamproducenten spela på känslor av att konsumenten skulle undvika detta genom att rösta på Reagan (Mårtensson 2009:127-128). Idag har vi President Obamba som använt sig av skickliga reklamarbetare för att slå igenom genom bland annat sociala medier, även han är medveten om vikten av känslor i reklam.


Reagans "It's morning again in America".

 

 Barack Obama gör ett framträdande hos Jimmy Fallon, ett sätt att nå en yngre målgrupp.
 
 

Positioneringen och den grafiska identiteten för de olika varumärkena har i kampanjerna varit väldigt målgruppsanpassade och skickligt designade i rätt kanaler vid rätt tidpunkt. Detta då alla reklamkampanjer som visas i Art & Copy är framgångsrika.

En av reklamerna som uppmärksammades i samhället var reklamen med en mörkhyad tomte från Esquire Magazine. Reklamen fick stor uppståndelse och mediautrymme. Det tyder på att reklamen och marknadsföringen har möjligheten att påverka viktiga debatter i samhället.

Orden “There was a time when people loved marketing” sades i filmen. Detta tyder på att informationsflödet och reklamen har ökat i dagens samhälle. Att man förr älskade reklamen och gärna satt och väntade på den, visar att det var något nytt och spännande. Idag får vi otroligt mycket intryck varje dag med budskap som vill nå fram till oss. Det är med andra ord omöjligt för oss att undvika detta.  (Bengtsson & Östberg 2006:5)“We are in the art busisness, when we do it well” sades även, det är med andra ord ett nytt sätt att se på reklamen, som en konstform. Detta märktes bland annat i reklamen för Brainiff International som använde roliga färger för att piffa upp både flygvärdinnor och flygplan.
 


 





Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback